Smaakmakers

De smaak van de winter? Veel mensen zullen denken aan warme chocolademelk, kruidige glühwein of boerenkool met rookworst. Het eerste deel van mijn winterseizoen, echter, smaakte vooral naar de boarding van de ijsbaan. Tijdens de eerste helft van het marathonschaatsseizoen kwam ik meerdere malen ten val. Dan belandde ik in de kussens, of werd ik gedwongen het ijs te kussen. Helaas horen valpartijen bij een pelotonsport als marathonschaatsen. Er hoeft maar één dame onderuit te gaan en ze neemt zo een handjevol concurrenten mee…

Van bitter en zuur…

Hoe smaakt dat ijs dan? Vaak hield ik aan de valpartij een nare bijsmaak over. Soms lukte het nog om op tijd op te staan, verder te schaatsen en weer aansluiting te vinden bij het peloton. Meestal was ik echter te laat en bleef ik in mijn eentje in de rondte rijden, totdat ik werd ingehaald door het peloton – dan word je uit de wedstrijd gehaald. Als je dan nog niet eens de helft van de wedstrijd hebt kunnen rijden, is dat een bittere pil om te slikken. Is dat waar ik de hele zomer voor had getraind? Gelukkig was er elk weekend wel weer een nieuwe wedstrijd, met nieuwe kansen en vertelde ik mezelf dat ik gewoon even door de zure appel heen moest bijten.

… naar zout en zoet…

In ieder geval had ik het nooit eerder zo zout gegeten. Toch, elke keer als ik na mijn valpartij opstond en een poging deed om weer aan te sluiten bij het peloton, dacht ik maar aan één ding: Mijn wraak is zoet, mijn wedstrijd komt nog wel. Als je me namelijk vraagt wat mijn favoriete smaak ijs is, dan is dat geen pistache, stracciatella of kunstijs. Natuurijs is het ijs waar ik het meest van geniet. Deze week vertrekken met met de ploeg naar de Weissensee in Oostenrijk. Hier rijden we vier wedstrijden, variërend van 40 tot 200 km op écht ijs.

… tot een frisse nieuwe start

Op het Oostenrijkse natuurijs hopen wij als marathonteam de smaakmakers te kunnen zijn. Twee jaar geleden lukte dat ‘aardig’, met de overwinning van Anne Tauber op de Alternatieve Elfstedentocht (200 km). Vorig seizoen liet ik zelf ook zien goed voorin mee te kunnen doen, met een zesde plek op die afstand. Deze prestaties smaken natuurlijk naar meer. Hoe we het dit jaar aan gaan pakken? Dat ligt uiteraard aan de omstandigheden: Het weer, de benen, de tegenstand. In ieder geval kunnen we ook dit jaar weer rekenen op de sportvoeding van BORN. En raad eens: Ze lanceerden begin dit jaar een gelletje met een nieuwe smaak, mint en limoen. Op naar een frisse nieuwe start met, ondanks zure benen tot het bittere einde, een zoete overwinning. Zou ‘t?

Onze wedstrijden op natuurijs live volgen?

Kijk voor meer info op www.schaatsen.nl/marathon en www.weissensee.nl.

20190126 Onk Finish Janneke

Foto door Erik van den Boogert.


Reacties