Plannen en dromen.

Allemaal mooie plannen en dromen. Van het lopen van de marathon in de bergen, een halve triatlon tot het schaatsen van de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. En dat is nog maar een kleine greep uit mijn lijst. Toch moeten er keuzes gemaakt worden, want het kan niet allemaal tegelijk.

Plannen en dromen.

Allemaal mooie plannen en dromen. Van het lopen van de marathon in de bergen, een halve triatlon tot het schaatsen van de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. En dat is nog maar een kleine greep uit mijn lijst. Toch moeten er keuzes gemaakt worden, want het kan niet allemaal tegelijk.

Aangezien het hardlopen zo onwijs lekker gaat, is dit waar ik mij de komende tijd op ga richten. En als je dan naar het rijtje hierboven kijkt, past die marathon in de bergen daar best goed bij. Nadeel van die marathon in de bergen is, dat je toch enige tijd weg bent van huis én dat dit iets duurder is dan een marathon in eigen land. Dus ga ik nu voor de gulden middenweg: de Heuvelland marathon. Deze marathon is van Vaals naar Maastricht.

Geen bergen, maar Heuvelland

Mijn liefde voor trails is ontstaan tijdens de Matterhorn trail in Zwitserland. Wat was dat gaaf zeg! Nu is de Heuvelland marathon geen trail, maar wel deels onverhard, door heuvelachtig gebied en prachtige natuur.

Nu bekend is dat ik de Heuvelland marathon ga lopen, moet ik een trainingsplan maken. Een aantal wedstrijden zijn al vastgelegd. In deze wedstrijden zit een opbouw in kilometers.

Trainingsopbouw

De eerste trail die ik ga lopen, zal de Houffalize trail zijn. Deze trail vindt plaats op zondag 9 december. Hierbij loop ik de afstand van 25 km. In mijn trainingen zit ik nu op 20 km, dus dat komt perfect uit. Ook staat de “Groet uit Schoorl” loop van 30 km vast. Deze loop is begin februari.

Tussendoor zal ik vast nog wat wedstrijden lopen die in afstand zullen verschillen van 10 km tot een halve marathon. Deze wedstrijden loop ik om de voorbereiding naar de marathon toe een beetje uitdagend te houden. Daarnaast zal ik regelmatig met hardloopvrienden nieuwe routes gaan lopen.

Doordat ik zoveel kilometers maak, zoek ik dus uitdaging in wedstrijden, maar ook in variatie van route en trainingen. Voorheen ging elke training op 100 % en het liefst zo ver mogelijk. Ik kan je vertellen, dat dit zeker niet goed is! Ten eerste word je niet beter/sneller van deze manier en ten tweede put je je lichaam elke training uit en ligt een blessure of oververmoeidheid op de loer.

Luisteren naar mijn lichaam

Vanaf augustus ben ik met een trainingsschema gaan werken. Deze bestaat uit twee intervaltrainingen en twee langere duurlopen. Die laatste elk op een ander tempo. Dit schema zorgt ervoor dat ik niet te snel/ver/hard ga. En ik vind het heerlijk als ‘iemand’ zegt wat ik moet doen. Als het om trainen gaat dan he?!

Aan de andere kant kan een trainingsschema er ook voor zorgen, dat je juist overtraind raakt. Richting de marathon zag ik veel mensen stug vasthouden aan hun schema, terwijl ze last hadden van pijntjes of vermoeid waren. Daarom de tip om ook goed naar je lichaam te blijven luisteren en rust te pakken als je lichaam dit nodig heeft. Zelf was ik hierin juist altijd erg slecht, maar het gaat nu steeds beter. Af en toe moet ik mezelf hier nog even aan herinneren.

Voeding is zo belangrijk

Naast al die trainingen weet ik van mezelf, dat ik ook heel goed op mijn voeding moet letten. Ik heb regelmatig last gehad van een metaalsmaak na een loop, omdat ik een te kort aan koolhydraten binnen had om te kunnen verbranden. Dit tekort was niet bewust, want ik wil niet afvallen. Door lange werkdagen en de waan van de dag vergat ik regelmatig te eten. Die metaalsmaak was niet het enige teken van een tekort aan voedingsstoffen, want ik was ook regelmatig erg duizelig en energieloos. Dan voelde ik me zo naar, dat ik het gevoel had dat ik flauw zou vallen. Als ik dan later terugdacht aan wat ik die dag had gegeten, was dat veel te weinig. Voeding is zo belangrijk!

Mijn voedingstips

Nu neem ik meer eten mee naar mijn werk en moet ik van mezelf om de twee uur iets eten. Bruine boterhammen met pindakaas, wraps met kipfilet, groente met hummus en fruit: een kleine greep van wat ik doordeweeks eet.

Voor en tijdens het sporten drink ik een bidon leeg met de sportdrank Iso Pro+ met Peptopro van Born. Deze sportdrank zorgt voor extra aanvulling van koolhydraten en eiwitten. Na het sporten neem ik de recovery drank en een magnesium shot. Deze zorgen ervoor dat de tekorten worden aangevuld en je snel herstelt. Doordat ik zo bewust bezig ben met mijn voeding voel ik me veel beter en komt het nog zelden voor, dat ik last heb van duizelingen of een metaalsmaak. Ik voel me er goed bij.

Richting de marathon zal dit nog belangrijker worden en zal ik zelfs meer koolhydraten moeten eten dan normaal. Het lopen van lange afstanden vraagt erg veel van je lijf.

Zo, en dan is het nu tijd om lekker mijn bed in te duiken, want slaap is ook zo belangrijk!

Margriet 7 Resized 20181127 042241897

Reacties