Pirinexus 360 Challenge

Met de zomer nu wel écht achter de rug, denk ik alweer met heimwee terug aan de gestelde uitdaging van afgelopen zomer. De Pirinexus 360 Challenge in Spanje. Hieronder meer over deze unieke rit in een even unieke omgeving.

Na diverse andere langeafstandsraces zoals de 36One in Zuid-Afrika en de Glacier360 in IJsland wilde ik ditmaal een lange afstand op mijn gravel bike doen. De Pirinexus 360 Challenge in Spanje trok mijn aandacht omdat ik de regio goed ken. Of heb ik gewoon iets met het getal 360? Maar 'what's in a name' want deze rit is 'slechts' 340km lang. Starten aan de Spaanse Costa op zeeniveau om vervolgens in de Pyreneeën de Col d’Ares (1513m) en de Col de Santigosa (1064m) aan te bedwingen en weer terug naar het strand.

Afbeeld Start

Quick in and out

Daar mijn tijd beperkt was, ging het een kort 'in and out' tripje worden. Mijn reis begon op vrijdagochtend om 05:00 uur richting Charleroi Airport voor mijn vlucht naar Girona. Het schema voor de trip was eenvoudig; vrijdag reizen en vervolgens mijn startnummer (1) ophalen en fiets opbouwen, de volgende ochtend de Pirinexus rijden om vervolgens op zondag weer retour te vliegen.

Foto Dag 1

From Dawn Till Dust!

De start was zaterdag, zonsopgang om 06:15 uur, met middernacht als ultieme cut-off tijd om te finishen. Aan de start bleek dat de lokale gravelscene goed ontwikkeld is en iedereen op zeer goed uitgeruste gravelbikes op pad ging. Aan de start stonden 98 gravel crushers klaar om de halve afstand 170km of de hele afstand 340km af te leggen. Vanaf de start zat het tempo er meteen goed in. Mijn plan was om tenminste tot het eerste checkpoint op 100km in de eerste groep te blijven. Dit deel was immers vrij vlak en hier kon dus flink tijd gepakt worden die later goed van pas zou komen. Na het vullen van de bidons en een snelle pasta bleek al snel dat het vanaf hier in kleinere groepjes of zelfs solo verder zou gaan.

Afbeelding 2

De volgende 100km zou het zwaarste deel van de route worden met daarin twee cols. Waarvan de eerste een aanloop heeft van 42km tot de top. Bovendien bleek de beklimming van de col de alternatieve off-road variant waarbij enkel de twee laatste haarspeldbochten naar de top van asfalt voorzien waren. Eenmaal een foto te hebben genomen op de top stond een zeer frisse maar snelle afdaling te wachten naar checkpoint 2 met meer pasta.

Beeld3

Na de beklimming van Col de Santigosa in de volle zon had ik nog maar twee checkpoints te gaan. Sant Esteve D’en Bas op 245km en daarna nog eentje in downtown Girona op 300km. De route was hier voornamelijk vlak en liep over prachtige knisperende gravelpaden. Na een prachtige zonsondergang in Girona kwam ik als na 15 uur en 3 minuten over de finish in Calogne met 343,82km en 3814hm op de teller. De finale van een lange dag in het zadel met geweldige gravelpaden, dito omgeving en talloze gesprekken met Spaanse ‘like-minded’ gravel rijders.

Final Image

Reacties