I am Born to push limits, am I?

Vroeger was ik een klimmer. Licht van gewicht en dansend op de pedalen kon ik in een aardig tempo de langere Limburgse heuvels en die in de Ardennen bedwingen. Heerlijk gevoel. Dat kon alleen maar beter worden. Ik had een mooie toekomst voor me als klimmer. Zo leek het.

Op naar de Alpen. Col de la Madeleine. Mijn leermomentje pur sang. Met hetzelfde ritme (en hetzelfde verzet, 39x26) de Madeleine op is toch andere koek dan Camerig of Eyserbosweg. Vooral langere ‘koek’. Veel te veel kauwen. Eigenlijk kwam het erop neer dat ik me in de eerste 3 kilometer he-le-maal opblies. De klimmer werd al snel ingehaald door de steady-eddy’s die verstandig een veel veiliger tempo hadden gekozen. Zij stoempen, ik de stumper.

"Ik de stumper..."

“Het is zaak om meteen een goed ritme te vinden want deze col is lang en gelijkmatig. 18 kilometer steil omhoog.” Alle energie binnen 3 kilometer uit de benen en dan moet je nog 15 kilometer! De volgende test was het duo Télégraph/Galibier samen langer dan de Madeleine. Ik bleek een snelle leerling (de pijn was nog niet uit de benen). Rustig tempo, inhouden, kalm blijven. Goed eten en drinken ook. Eén grote bidon per uur is zeker nodig. En uiteraard dat reepje of gelletje binnen 45-60 minuten na de start en dat elk uur volhouden. Discipline! Simpele regels die het klimmen in de Alpen, maar ook tijdens een toertocht of granfondo als Amstel Gold, L-B-L of Klimclassic, een stuk draaglijker maken.

"Discipline!"

Ik heb mijzelf dit jaar een nieuw doel gesteld: ik wil weer klimmer worden. Een paar kilogrammen minder, veel meer fietservaring, discipline en de juiste sportvoeding zullen mij (moeten) helpen dit doel te bereiken. De hele winter doorgetraind. Bij regen, sneeuw en kou gewoon kilometers gemaakt op de racefiets. Ik ga er de vruchten van te plukken in de loop van het seizoen. Ik weet het zeker: ik ga mijn grenzen verleggen.

Zorg jij ook voor een goede voorbereiding? Dan kun je rekenen op een fantastisch 2019.

Advies nodig over (sport)voeding? Check dan www.born.eu.


Reacties