Hoe overleef ik de winter(tijd) als hardloper?

De wintertijd is weer ingegaan en terwijl de herfst in volle gang is staat de winter alweer voor de deur. Ik kan gigantisch genieten van deze overgangen. Elk seizoen heeft zijn charmes en daarom heb ik denk ik niet echt een favoriet. Maar elk seizoen heeft toch ook zo zijn nadelen..

Winter is coming.. en beste Game of thrones-fans dat bedoel ik letterlijk! De winter komt eraan en dat brengt wat beperkingen met zich mee op het gebied van hardlopen! Wintertijd, sneeuw, kou.. Maar die beperkingen gaan we even tackelen aan de hand van een aantal tips!!


Laten we beginnen met de wintertijd. Op 28 oktober ging de klok een uur achteruit en valt de avond steeds eerder. Dit kan aardig wat motivatieproblemen met zich meebrengen. Als ik in het donker thuiskom na mijn werk, moet ik toch net iets meer moeite doen mezelf te motiveren om te gaan trainen. Al voer ik onder alle omstandigheden netjes uit wat op het schema staat 😉. Maar goed, hardlopen in het donker, een paar tips:

Interval

In het donker zijn de route-mogelijkheden beperkt. Steeds hetzelfde duurlooprondje wordt op een gegeven moment ook een sleur. Varieer daarom eens in tempo. Dit kan niet alleen een leuke afwisseling zijn, maar het is ook nog eens goed voor je loophouding en snelheid. Durf eens korte intervallen te lopen op een tempo dat wat hoger ligt dan je duurlooptempo. Wissel dit af met rustig joggen of wandelen. Ben zelf creatief met de duur van het tempo en de pauze. Een voorbeeldtraining kan zijn: warm-up 10x 1min tempo afgewisseld met 1min pauze gevolgd door een cooling-down.

Muziek

Ik loop niet vaak met muziek maar soms kan dit wel een lekkere motivator zijn. Ik kan enorm genieten van het dwalen door de donkere straten met een lekker muziekje op. Tijdens een duurloopje luister ik liefst lekker rustige nummertjes. Maar als er doorgelopen moet worden kies ik voor wat meer up-tempo muziek!

Lampjes

Als derde een tip voor je eigen veiligheid! Als iemand van mijn loopgroepje op woensdagavond zijn lampje vergeet betekent dat een boete. Ik vind hardloopverlichting enorm belangrijk. Enkel een reflectiehesje is écht onvoldoende. Ik adviseer hesjes met ledverlichting zowel aan de voor- als achterzijde.


Deze week krijgen we te maken met het eerste beetje vorst. Die kou nodigt ook niet echt uit om ’s avonds naar buiten te gaan voor je rondje, althans mij niet.. Toch hoeft ook dit geen beperking te zijn voor je (avond)duurloopje

Laagjes Laagjes

Je hoeft het onder het lopen niet koud te hebben omdat het buiten koud is. Draag functionele kleding, dus geen katoenen shirt als onderlaag dat nat blijft van het zweet. Werk in laagjes. Een windstoppend jasje doet vaak al wonderen. De eerste paar minuten van je duurloopje mag het best even fris zijn, anders ben je wellicht te warm aangekleed.

Drinken

Zeker tijdens de langere trainingen, denk aan je sportvoeding! Ikzelf heb in koudere omstandigheden altijd meer moeite met drinken. Ondanks de mindere dorstprikkel zweet je evengoed onder al die laagjes kleding. Om optimaal te presteren, ook tijdens je training, is het aanvullen van vocht uiterst belangrijk! Ikzelf gebruik graag als isotone sportdrank de iso pro van Born. Na de training herstel ik met hun recovery shake, dit is net een lekkere milkshake 😊!

MescherbergloopTot nu toe is het nog niet aan de orde maar de winter gaat vaak gepaard met sneeuwval. Ik vind lopen door een sprookjesachtig sneeuwlandschap prachtig. Maar er komt natuurlijk ook een ongewenste portie gladheid bij kijken.

Loop als hij nog vers is

Valt er een pak sneeuw? Ga zo snel mogelijk lopen! Als de sneeuw nog kraakt onder je schoenen heb je meestal de beste grip. Een trailschoen met meer profiel is natuurlijk altijd handig dan maar geen must. Zeker tijdens je avondloopje in het donker ben je meestal gebonden aan de bebouwde kom. Loop ook dan over de besneeuwde stoepen en paden, want de plekken waar geen sneeuw ligt kunnen verraderlijk glad zijn. Het is dus hartstikke goed bedoeld dat jullie allemaal jullie stoepen sneeuwvrij maken, maar strooi daarna wel even wat zout tegen de gladheid.

Ik hoop dat jullie hiermee voldoende op weg geholpen zijn en ook in de winter fanatiek jullie (avond)duurloopjes blijven doen!


Reacties