Het wedstrijdseizoen gaat ein-de-lijk beginnen!

We zitten in de eerste week van april en dat betekent dat deze week mijn eerste officiële wedstrijd van 2019 op de planning staat. Ik hoor je denken ‘huh nu pas?!’, maar het is echt waar. Na 5 maanden trainen, trainen en nog meer trainen, mogen we nu eindelijk weer koersen. Hoe bouw ik mijn seizoen op? Wat is mijn strijdplan voor aankomend weekend? En welke wedstrijden staan er de komende tijd nog allemaal op de planning? Je leest het hieronder!

In de winter leg je de basis

Zoals voor de meeste wielrenners begint ook voor mij het seizoen in november. Na een maandje algehele rust en lekker genoten te hebben van een welverdiende vakantie, ga ik weer eens in de handbike zitten en worden de eerste meters afgelegd. Wel binnen op de Tacx, want in de winterperiode is het voor ons meestal te koud of te nat om buiten te trainen. Gelukkig vind ik het ook niet zo heel erg om binnen te moeten trainen. Liever dat dan dat ik bevroren of als een verzopen kat terugkom van een rondje fietsen.

Fb Img 1554407780389

In de wintermaanden maken we vooral heel veel uren. Rustige duurtraining is de key. Naarmate de lente dichterbij komt worden de duurtrainingen langer en komen er ook intervaltrainingen bij. Langere intervallen rondom het omslagpunt om de tijdrit te trainen en korte all out intervallen om de sprint te trainen. Daarnaast hebben we ook nog twee keer per week krachttraining. Handbiken is namelijk een combi van kracht en uithoudingsvermogen. Het doel van de krachttraining is dan ook voornamelijk om het piekvermogen te verbeteren, terwijl we ons uithoudingsvermogen trainen door veel uren op de fiets te maken.

De eerste wedstrijd, altijd spannend!

Zaterdag staat de eerste wedstrijd van mijn wedstrijdseizoen op de planning. Dit is ook tevens de eerste wedstrijd van de Nederlandse Handbike Competitie. Zelf ben ik vooral benieuwd wat al dat harde werken me de afgelopen winter heeft opgeleverd. Natuurlijk, onze voortgang is nauwkeurig bijgehouden door de trainers en coaches, en daaruit komen ook wel mooie scores, maar het is wel zo lekker als de wedstrijden nu ook een stuk beter gaan als vorig jaar. De concurrenten zullen ook niet stil gezeten hebben afgelopen maanden. Het wordt een mooi eerste meetmoment met de nationale top.

Fb Img 1554407741597

Om me met de internationale top te kunnen meten, moet ik nog een maandje wachten. In mei staan twee wereldbeker toernooien gepland met als prijs: een startbewijs voor het WK in september. Om goed voorbereid aan de start van de wereldbekerwedstrijden te staan, rijd ik in aanloop naar deze grote toernooien nog een aantal andere koersen en een tijdrit. Zo kan ik mooi wedstrijdritme opdoen en daarnaast ook nog even het tijdrijden oefenen. Het zou dan ook mooi zijn als we zaterdag met een mooi resultaat het seizoen kunnen aftrappen. Dat geeft toch wel extra vertrouwen voor de rest van het seizoen.


Reacties