Hè, handbiken… Wat is dat nu weer?

Klinkt best wel gek toch, dat handbiken. Wie gaat er nu fietsen met z’n armen? Nou, eigenlijk best veel mensen! Wat dacht je van mensen die als gevolg van een dwarslaesie geen functie meer in hun benen hebben. Of mensen die (een gedeelte van) een been missen. Voor hen is dit de uitkomst van de eeuw! Niet voor niets is handbiken een van de snelst groeiende paralympische sporten in binnen- en buitenland. Alleen is de sport bij het ‘gewone’ publiek nog relatief onbekend. Daarom een korte introductie over de gaafste sport ever.

Fietsen met je armen, hoe dan?

Handbiken kun je doen op twee manieren: liggend of zittend. De meeste mensen liggen plat op hun rug in een handbike. Een klein gedeelte, waaronder ik, zit in een soort ‘kniezithouding’ in de bike. Geen paniek, we zitten niet daadwerkelijk op de knieën. Eigenlijk zitten we gewoon op de billen en schuiven we onze onderbenen onder de billen door. Ziet er misschien raar uit, maar het voordeel van deze houding is dat je meer kracht kan leveren, doordat we naast de armen ook het bovenlichaam gebruiken om de trappers rond te draaien. Maar waarom liggen de meesten dan in een handbike als het minder kracht oplevert?

17390536 1373605556047647 4193374026922488156 O

Dat heeft weer te maken met de mate van de beperking. Ik mis een gedeelte van mijn onderbeen en kan makkelijk in die positie zitten, maar iemand met een dwarslaesie heeft geen goede rompstabiliteit en kan op deze manier niet biken. Daarnaast kun je je voorstellen dat het een oneerlijke strijd wordt wanneer ik moet racen tegen iemand die vanaf zijn borst verlamd is. Daarom bestaan er binnen het handbiken 5 categorieën. De sporters in de laagste klasse zijn het meest beperkt en die in de hoogste het minst. In de hoogste klasse fietst iedereen in een kniezit handbike. In de overige vier klassen fiets je in een lig handbike. Hierdoor fiets iedereen met een soortgelijke beperking en eenzelfde soort fiets in dezelfde klasse en heeft iedereen een gelijke kans op de overwinning.

Wedstrijdje hier, wedstrijdje daar

En die kans op een overwinning is er zeker. Tegenwoordig worden over heel de wereld wedstrijden gehouden. Met elke wedstrijden kan je punten scoren. Hoe meer punten je scoort, hoe hoger je op de wereldranglijst van de UCI komt te staan. En dat is weer belangrijk voor je plekje in de nationale selectie. Laat je zien dat je tot de mondiale top behoort, dan mag je meedoen aan World Cup wedstrijden. Hier rijden alleen de beste atleten van verschillende landen tegen elkaar. Het doel? Kwalificeren voor het WK én de Paralympische Spelen. Net als bij het gewone wegwielrennen, wordt bij ons ook elk jaar een WK georganiseerd, waarin wordt gestreden om die felbegeerde regenboogtrui. Maar het grote doel is natuurlijk de Paralympische Spelen. Hét toernooi waar je als topsporter bij wilt zijn.

Thumbnail Received 1750304098381170

Allemaal leuk en aardig, die internationale wedstrijden, maar in Nederland hebben we ook iets unieks: onze eigen ‘Nederlandse Handbike Competitie’. Deze competitie bestaat uit ongeveer 10 tot 15 wedstrijden verspreid over het hele land. Het leuke aan deze wedstrijden is dat niet alleen de Nederlandse toppers meedoen, maar ook een heleboel recreanten die het gewoon leuk vinden om wedstrijdjes te rijden. Zelfs valide mensen mogen deelnemen aan deze competitie! Uiteraard hebben zij natuurlijk wel hun eigen klasse haha. Check de site van de KNWU onder het kopje ‘para-cycling’ maar eens. Wie weet is er komend jaar wel een wedstrijd bij jou in de buurt. Echt een aanrader om eens naar te komen kijken!


Reacties