BORN to push limits

In mijn vorige blog schreef ik al dat ik door de coronacrisis voorlopig aan het trainen was zonder doel. Dat maakte deze tijd het ideale moment om leuke, sportieve uitdagingen aan te gaan. Challenges bedacht door mijzelf of iemand anders, bijvoorbeeld mijn coach of een andere atleet. Voor mijn uitdaging heb ik me laten inspireren door een artikel op de website van Sporza over ultrafietser Maxim Pirard. Hij fietste in een weekend de grens van Vlaanderen af als eerbetoon aan de (afgelaste) Ronde van Vlaanderen.

Screenshot 2020 05 03 at 18 21 54

Wat hij kan, kan ik ook

Na het lezen van het artikel en het bekijken van de aftermovie raakte ik enthousiast. Ik dacht dat wil ik ook doen, maar dan voor mijn eigen regio: Zuid Limburg. En dus opende ik de Strava website en begon ik met het intekenen van de route. De grens met België en Duitsland was tijdens de eerste golf grotendeels gesloten, dus ik moest een mooie route langs de Nederlandse kant van de grens maken. Na een avondje kloten had ik de route klaar. Nu alleen nog de Garmin opladen, een hele berg BORN sportvoeding klaarleggen en we’re ready for take-off.

De volgende ochtend vertrok ik om 10 uur vanuit Heerlen richting de grens met Duitsland. Het voelde nog redelijk fris aan, terwijl het zonnetje al lekker scheen. Na iets meer dan 20 minuten kwam ik aan in Eygelshoven en begon mijn tocht langs de grens. Via Landgraaf, Brunssum en Schinveld reed ik naar Sittard. Tot nu toe had ik nog over bekende wegen gereden, maar nu kwam ik op relatief onbekend terrein.

Thumbnail IMG 20200417 093956 465

Vanuit Sittard reed ik naar Born (de plaats, niet de sportvoeding haha) waar ik het Julianakanaal overstak om vervolgens langs de Maas weer naar het zuiden te rijden richting Maastricht. Dit stuk van ongeveer 30 kilometer maakt deel uit van de Maasroute. Het verbaasde me hoe mooi het hier is. En in tegenstelling tot wat ik gewend ben van Zuid Limburg, is het hier zo vlak als een biljartlaken.

Van easy-peasy naar zweten en ploeteren

Na een korte toertocht door Maastricht werd het tijd om eens richting het Heuvelland te rijden. Ik had inmiddels al ruim 4 uur op de klok staan en het zware gedeelte van de tocht ging nu pas beginnen. Vanuit Eijsden reed ik langs de grens met België richting Vaals. Van west naar oost. En stuk van wederom 30 kilometer, maar deze keer met dik 600 hoogtemeters. Bekende klimmetjes als de Loorberg en Camerig ploeterde ik omhoog.

Waar de eerste vier uur easy-peasy waren, begon ik nu toch echt af te zien. Normaliter ga ik me beter voelen naarmate ik langer op de fiets zit, maar nu merkte ik dat de tank langzaam leeg raakte. Niet zo gek ook eigenlijk als je de afgelopen drie weken bijna niet getraind hebt. Misschien had ik eerst een aantal weken moeten opbouwen, voordat ik deze challenge aanging… Maar aan de andere kant maakt dit het juist ook weer een extra uitdaging. Eens kijken waar mijn lichaam toe in staat is na drie weken vakantie.

Ik was maar al te blij toen ik het bordje Vaals langs de kant van de weg zag staan. Ik wist nu dat ik het zwaarste deel erop had zitten en dat ik nog anderhalf uur moest volhouden voordat ik weer thuis zou zijn. Vanuit Vaals reed ik via Simpelveld richting Kerkrade. Het was inmiddels al etenstijd. Elke keer als ik langs een frituur of ander afhaalrestaurant reed en de geur van eten rook, liep het speeksel me al bijna uit de mond.

Thumbnail Screenshot 20200609 120510

SOS battery low

Ik moest nog even volhouden, nog een klein stukje tot Eygelshoven en dan weer rustig terug peddelen naar Heerlen. Althans, dat dacht ik… Totdat mijn Garmin zonder ‘brandstof’ kwam te zitten. Shit, het gaat me nu niet gebeuren dat straks een deel van de rit niet is opgenomen, omdat mijn Garmin leeg is. En dus trok ik de gashendel voor de laatste keer nog eens open en reed ik met alles wat ik in me had zo snel mogelijk naar huis.

En zo was ik na bijna zevenenhalf uur en 178 kilometer weer terug bij mijn beginpunt. Ik had Zuid Limburg rond gefietst. Nog nooit heb ik zo lang op de fiets gezeten. Ik heb mijn limieten verlegd. Ik heb mijn corona challenge voltooid. Nu lekker bijkomen en genieten van een groot bord friet.


Reacties