BORN or made legend?

Deze maand daagt BORN je uit om je meest legendarische sportdag ooit te beleven, bijvoorbeeld door een monsterafstand af te leggen. Zondag 21 juni, de langste dag van het jaar, was voor de meeste sporters de uitverkozen dag. Kans gemist? Je hebt nog de rest van de maand, en je hoeft niet per se extreem lang te fietsen, skeeleren of hardlopen. Probeer bijvoorbeeld eens een sport buiten je comfortzone of ga dat ene langverwachte avontuur aan – voor zover dat kan in de huidige omstandigheden - en voel je een BORN legend. Afgelopen weekend hield ik mij bezig met de vraag: Wie of wat is eigenlijk legend?

Legendarisch

De stempel legend of ‘legendarisch’ heeft mij aan het denken gezet. Ook ik heb recentelijk de documentaire over Lance Armstrong gezien, met de toepasselijke naam “Lance”. Hoe je het ook wendt of keert, je kunt niet meer om Lance Armstrong heen. Het probleem is dat hij vele gezichten heeft, die niet met elkaar rijmen. Hij is de held die zich inzet voor de strijd tegen kanker. Hij is een getalenteerde en gedreven sportman, die altijd wil winnen. Maar hij is ook de leugenaar die de wielerwereld bedroog – en nog vraag je je af of alles waar is wat hij in de documentaire vertelt. In ieder geval heeft hij in zijn leven bereikt wat hij wilde: Aandacht, spotlights, faam. “Legendarisch” betekent dat iemand zo beroemd is, dat er nog steeds over hem of haar wordt gesproken. In die zin, heeft Lance Armstrong zichzelf legendarisch gemaakt.

Virtuele koersen, challenges en Strava

Lance leverde topprestaties in een tijd dat sociale media nog niet bestonden. Zijn faam genoot hij via andere kanalen – krant, televisie, radio. Tegenwoordig gebeurt het meeste online. Op internet is er in principe voor iedereen een podium, waar zowel professionele als recreatieve sporters dankbaar gebruik van maken. Als een ritje niet op Strava staat, “dan telt ie niet”. De coronacrisis heeft dit alleen maar versterkt: Koersen verplaatsten zich van de Strade Bianchi naar een virtueel landschap; bedrijven zetten online challenges op; en ook recreatieve sporters plaatsen foto’s of data van hun sportieve uitjes op Instagram. Immers, we spreken elkaar minder vaak “in het echt”, dus proberen we ons netwerk online op de hoogte te houden van onze inspanningen.

De echte BORN legend

Het is mooi dat sociale media verschillende soorten sporters in tijden van corona dichter bij elkaar brengt. Terwijl echter de Youtubers, Instagrammers en Strava-gebruikers elkaar online verdringen voor de meeste abonnees, volgers of kudos, worden de échte legends verder naar de achtergrond gedrukt. Denk hierbij aan vrijwilligers, supporters en trainers, Vaak degenen die zichzelf niet per se willen etaleren op de beschikbare sociale media, maar, in de schaduw, wel elke dag klaar staan voor de atleten: hun idool, kind, partner, vriend of pupil. Want waar de sporters zich online proberen legendarisch te máken, zijn deze groep helden misschien wel de ware BORN legends.

Meer over deze challenge lees je op https://born.eu/legend.


Reacties