Becoming A Born Legend (1)

Jelle Deruyver werd in juni een echte Born Legend. "Fantastisch eenvoudig, maar brutaal moeilijk; de meest moeilijke klimuitdaging van de wereld is het allebei."

05:30 uur: We hebben de auto geparkeerd op de top van de beroemde helling uit de Waalse Pijl ‘de Roche-à-Frêne’. Onderweg naar boven worden we al opgeschrikt door een overstekend hert dus mijn dag kan eigenlijk al niet meer stuk. Het belooft een warme dag te worden, maar op dit moment is het elf graden aan de voet van de helling en maar acht graden gevoelstemperatuur op de top. Dat wordt dus goed inpakken.

05:41 uur: Nadat we de eerste afdaling al genomen hebben en een korte opwarming van twee kilometer hebben gedaan op vlak terrein, zijn we er klaar voor om aan het echte werk te beginnen. De helling begint heel rustig, maar als de hellingsgraad begint te stijgen komt die vervolgens niet meer onder de negen á tien procent. Een rustmoment zit er dus niet meer in. In totaal moeten we een hoogteverschil van 192 meter overbruggen, en dat over een afstand van 2,1 kilometer. De helling moet 46 keer overbrugd worden om aan de befaamde ‘Everest-hoogte’ van 8848 meter te komen.

Afbeelding5

10:00 uur: Na een stevige vier uur klimmen nemen we ons eerste pauzemoment. De teller staat inmiddels op 18 repeats, we liggen dus mooi op schema. De eerste 5 waren wat voorzichtig waar en vooral op welke ring van de cassette gereden kon worden. Ook moest worden afgetast waar er uit het zadel gereden moest worden. Ik wilde er een vast ritueel van maken zodat ik er niet meer over na hoefde te denken en het een automatisme zou worden naarmate de dag vordert. Ondertussen zijn de eerste supporters, die speciaal voor mij twee uur in de auto hebben gezeten, gearriveerd.

Afbeelding6

12:30 uur: We zitten bijna op de helft en hebben al 28 repeats gedaan. Mentaal is alles nog in orde maar fysiek beginnen de eerste signalen van vermoeidheid zich al te manifesteren. De temperatuur is ondertussen opgelopen naar 24 graden, maar qua gevoel lijken het er 30. De helling is volledig ingesloten tegen de wind en de lange stukken in de zon maken het een lange lijdensweg met één zweetspoor als gevolg. Als kers op de taart trek ik boven telkens mijn helm af om een extra halve liter zweet te kunnen produceren. Drinken, drinken, drinken dus! De overige supporters zijn ondertussen ook gearriveerd en hebben zich gezellig bovenaan de helling gesetteld, waar ik gebruik van maak om een grotere pauze te nemen.

15:00 uur: Ik heb 35 beklimmingen achter de rug. Mentaal heb ik nu de eerste zware klop, na 8 uur op de fiets. Daarnaast is door de warmte en het overtollige zoutverlies mijn maag volledig stilgevallen. Ik krijg geen vaste voeding meer door mijn keel. Vanaf nu moet ik dus overleven...

Afbeelding7

17:30 uur: Nog 5 beklimmingen te gaan. Mentaal gezien is het er niet beter op geworden. Elke beklimming is op de 32T en zelfs een praatje maken met mijn kameraden, die af en toe nog mee omhoog fietsen, lukt me niet meer. Er kan geen lachje meer vanaf. Sterven tot het bittere eind, maar het zal me lukken, daar ben ik zeker van. Ondertussen krijg ik enkele schouderklopjes, wat toch helpt om de moed erin te houden.

19:00 uur: De foto zegt genoeg. Ik heb ENORM veel voldoening na 1 van de zwaarste dagen uit mijn leven. Volledig leeg en uitgeput neem ik nog een groepsfoto om de talrijke supporters te bedanken en 2 minuten daarna sta ik aan de kant van de weg over te geven. Ik ben zwaar over mijn limiet gegaan maar dat alles weegt niet op tegen de endorfine die vrijkomt na zo‘n dag. THNX ALL!

Afbeelding11

Reacties

28 jul. 2020
Luc DECUYPER
Niet te evenaren Je topmoment Alleen met ijzeren karakter en onuitputtelijk doorzettingsvermogen kan je dit realiseren YOU DID IT 👏👏👏
28 jul. 2020
Magali
Deze gekkerd! Fier op mijn vriendje!
28 jul. 2020
Held❤️
28 jul. 2020
Held❤️
28 jul. 2020
Domien De Schrijver
Wat een held die man ❤️
26 jul. 2020
Vancauwenberge carine
Super fier op mijn zoon keiharde prestatie😀