About last saturday, LBL Ardennen Classic

Eens even kijken of er nog een leuke tocht met een paar klimmetjes ergens is, dacht ik afgelopen maandag. En of er nog eentje was!

LBL - De bekende kuitenbijter klassieker

Wat een 'mazzel'. Er bleek namelijk niet alleen in het voorjaar, de dag vóór de bekende klassieker voor de profs, een toerversie Luik-Bastenaken-Luik gereden te worden door de prachtige Ardennen. Er wordt, dit jaar voor de 37e keer, ook eentje in de zomer gereden. De Luik - Bastenaken - Luik Ardennen Classic.

Wat een uitgelezen kans voor mij om nog eens een ultieme fitheids,- cq klimtest uit te voeren. Hoewel ik redelijk goed op schema lag voor mijn vakantie (op een klein trainingsdipje na) en ook tijdens mijn vakantie wel wat getraind had, komt de Oetztaler nu toch wel akelig dichtbij en daarmee bekruipt mij ook de beklemmende onzekerheid of ik het wel aankan.

Relaxte Remco to the Rescue

Na kort overleg met mijn trainer, Remco, besloot ik ervoor te gaan. De op één na langste afstand dan, de 173 kilometer met circa 2600 hm. Een goede generale repetitie. Gedurende de week nam echter de windwaarschuwing en hiermee de onzekerheid toe. Er werd wel heel veel wind afgegeven en potentiële fietsmaatjes wierpen zich ook niet massaal op. Moest ik helemaal ALLEEN die sterke rukwinden en beklimmingen op mijn fiets, met die prachtige - maar ook zo hoge, windvangende velgen, in de Ardennen trotseren?! - Amai!!

Als een klein kind wanhopig onder een 'straf' proberende uit te komen, vroeg ik toch nog in lichte paniek aan Remco of een kortere afstand niet verstandiger was. Was het niet te gevaarlijk? Windkracht 8-9? Schade aan bomen of huizen, mijn fiets, mij? Remco deed niet mee aan mijn paniekfietserij. Remco deed waar hij heel goed in is, relaxed blijven. "Kim, in Oostenrijk kan het ook waaien." Ik: "Hmm...ok." En weer iets later: "Remco, ik kijk het morgen even aan, ik schrijf mij voor de langere afstand in en besluit op het parcours!!!" Remco: "Is goed, Kim". "Bekijk je wel nog even de uitdaging die ik voor je heb uitgezet op de laatste klim?"

D-day

Om half acht in de ochtend arriveerde ik op een frisse, winderige parkeerplaats bij de State Country Hall in een hoger gelegen gebied, net buiten de stad Luik. Ik werd omgeven door veel, nogal fit ogende (hoofdzakelijk), mannen. Hier was het menens. Hier zouden veel zware kilometers gemaakt worden. Nog een beetje onzeker speldde ik in eerste instantie mijn stuurbordje achterop mijn shirt (duffe!) en vertrok dan toch maar vol goede moed voor de 173 kilometer (of toch de 129?).

Pain is temporary, quiting lasts forever

Eenmaal op weg moest en zou ik natuurlijk die 173 kilometer uitrijden. No way dat ik ging afbuigen op dat 129 kilometer punt. Daar voelde ik mij veel te sterk voor. Ja, de bergen waren pittig, maar niet onoverkomelijk. Ja, de afstand was lang, maar niets wat ik niet al eerder gedaan had. Ja, de rukwinden waren soms eng, maar alleen op een handjevol open weilanden. Remco wist dit natuurlijk allemaal al lang. Ik niet. Remco blijft altijd relaxed. Ik niet. Tot....het moment dat ik op mijn fiets zit. Dan heb ik het volste vertrouwen en voelt alles lekker. Mijn escape from reality. En ja, zelfs die uitdaging op de laatste klim heb ik met beide handen aangegrepen. Het werd een fantastische tocht met prachtige klimmetjes, perfecte verzorging en een hele bak vol razend enthousiaste vrijwilligers. Remco en zijn schema's zijn mijn rots in de branding geweest, de afgelopen maanden. En werpen haar vruchten inmiddels af. Ik ga niet kopje onder, straks. Thanks, relaxte Remco. Always to the rescue.


Reacties