5 millimeter moraal

Een definitie van ‘moraal’ volgens de Dikke Van Dale is ‘(sport)zelfvertrouwen’. Gedurende mijn marathonvoorbereiding schommelt de moraal voortdurend. Veel factoren kunnen deze beïnvloeden in positieve of negatieve zin.

Vorige maand beschreef ik in mijn blog hoe ik de Groet uit Schoorl run 10km beleefd had. Weken had ik uitgekeken naar deze wedstrijd. De voorbereiding verliep super en de moraal was top. Toen ik mijn knie stootte in de week voor de wedstrijd en daar knieklachten aan over hield, was de moraal plotsklaps weg. Begrijpelijk in dit geval, want mijn prestatie op de 10km ging niet zijn wat ik ervan verwacht had.

Ik kon in de week na de wedstrijd mijn conditie middels alternatieve trainingen op peil houden en al snel waren mijn looptrainingen weer van een goed niveau. Voor de lange termijnplanning was er nog niks aan de hand en Rotterdam kwam niet in gevaar. Maar het voelde niet alsof ik goed bezig was. De moraal bleef verstoord door die ene mindere week.

Afgelopen twee weken verliepen de trainingen super goed. Toch bleef de moraal nog altijd een beetje achter. Mijn trainer gaf aan dat het goed ging en we op schema zaten voor Rotterdam. Ik ging eens goed naar mijn schema kijken. Toen zag ik zelf ook al het werk dat ik al verzet had deze voorbereiding en wat voor een mooie trainingen hier tussen zaten, de moraal steeg direct!

Afgelopen week deed ik een training waarin ik mezelf behoorlijk verbaasde. Plots was de moraal weer maximaal: 0 millimeter! Als wedstrijdloper word ik regelmatig gemasseerd en hiervoor scheer ik mijn benen. In tegenstelling tot de meeste wielrenners ben ik hier als hardloper wat lakser in..

Img 6983

Ik heb gemerkt dat de lengte van mijn beenhaar een goede graadmeter is voor mijn moraal. Hoe hoger de moraal, hoe vaker ik mijn benen scheer. Geschoren benen geven me een gevoel van scherpte en ‘(sport)zelfvertrouwen’, oftewel moraal!

Dus de moraal van het verhaal: Laat je niet uit het veld slaan door enkele mindere trainingen. Volhouden en neem je schema er eens bij om te bekijken wat voor werk je de afgelopen weken verzet hebt!

Zondag sta ik met veel moraal aan de start van de City Pier City loop (halve marathon) in Den Haag!


Reacties

07 mrt. 2019
Sandra de Bock
👍👍